Dorpswoning en smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en smidse

Beschrijving

Halfvrijstaande, lage woning en voormalige smidse. Volgens kadastergegevens staat hier al vóór 1877 een bakoven. Circa 1891 wordt dan het huis gebouwd en rond 1903 opgesplitst in een woning en smidse. Rond 1919 volgt een uitbreiding van de woning die in 1920 weer met de smidse wordt samengevoegd.

Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Opgetrokken in verankerde, bruinrode baksteen met lokaal gewonnen klei, gebakken in een buitenoven gelegen achter de hoeve cf. nr. 16, witbeschilderde plint. Voorgevel omkaderd door vlakke pilasters en bakstenen lijst onder de dakgoot. Getoogde muuropeningen met strekken. Nieuw schrijnwerk naar oud model, vensters met grote roeden en luiken. In de linkerzijgevel bevindt zich een rondboogvenster. Links van het huis een oprit toegankelijk via smeedijzeren hekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1887/119, 1891/73, 1903/104, 1919/14, 1920/12.
  • MOMMERENCY P., Zo is Doomkerke. Een historisch overzicht samen met het ontstaan en de groei van de parochie, Hertsberge, 1976, p. 18.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien