erfgoedobject

Handelsgebouwen

bouwkundig element
ID
90437
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90437

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herbergen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Nummer 57 is een halfvrijstaande woning met herberg "New York" en vormt een geheel met nummers 59 en 61. Volgens kadastergegevens dateren de drie panden van circa 1867. Opgetrokken in verankerde roodbruine baksteen, zoals te zien in de zijgevel, met lokaal gewonnen klei gebakken in een buitenoven gelegen achter de hoeve zie nummer 16. De bepleistering van de voorgevels (nummer 57 en 59) is wellicht aangebracht in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Recentere winkelpuien, nummer 61 is gerenoveerd.

Winkelhuizen van twee bouwlagen en vier en drie traveeën onder zadeldak (zwarte en rode mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde (geel en wit) voorgevels met imitatievoegen en kordon. Rechthoekige muuropeningen, met omlopende sierlijst aan de bovenlichten, bewaard op de verdieping. Paneelwerk op de borstweringen. Winkelpuien bij nummer 57 gevat in een arduinen omlijsting.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1867/16.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 55.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelsgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90437 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.