Herberg 't Koopmanswelvaren

Beschrijving

Voormalige herberg "'t Koopmanswelvaren", houten bord met opschrift "KOOPMANS / WELVAART". Volgens De Flou is de naam afgeleid van een bewoner, reeds vermeld in 1529 als ".an eene straete die comt van Loy coopsmans naer de claphulle". Klaphulle is de naam van een gehucht op de plaats waar de steenweg de Klaphullebeek kruist. Bebouwing op deze site klimt minimaal op tot 1769, zie afbeelding op een figuratieve kaart als "hofstedeken van Joannes Defaux". Opstelling der gebouwen blijft behouden op de Atlas der Buurtwegen (1842). Wellicht herbouwd circa 1900.
Laag dubbelhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Gewijzigde muuropeningen in de voorgevel. Stoep met cementtegels. Achteraan een gekasseide koer en witbeschilderd wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 2765.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 175.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien