erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
90448
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90448
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. De site staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Pachthoeve van de familie de Kerchove d'Ousselghem. De oude gebouwen worden volgens het kadaster in het laatste kwart van de 19de eeuw vervangen zie huidig: het woonhuis circa 1874, de landgebouwen circa 1884, het bakhuisje circa 1896.

Begraasd erf toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers, rechterpijler met Marianisje. Rechts aanleunend een smallere persoonstoegang met hek. Boerderijgebouwen in verankerde baksteen, gedeeltelijk witbeschilderd boven gepekte plint en onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Woonhuis, dwars op de straat georiënteerd met geïncorporeerde stal en achteraan een opkamertravee. Rechthoekige muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Ten zuidwesten van het erf situeert zich een dwarsschuur met wagenhuis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1874/23, 1884/20, 1896/18.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90448 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.