Mechanische maalderij

Beschrijving

Maalderij, deel van langgevelig gebouw (tweede helft 19de eeuw), naast molenaarswoning en met machinekamer in het poortgedeelte. Voorheen (voor circa 1930) hoeve en smidse. Gebouw onder geknikt zadeldak met oude Boomse pannen (achteraan ook vlakke pannen en golfplaten); bakstenen voorgevel met witgeschilderde cementbezetting voorzien van imitatievoegen, lijsten boven de vensteropeningen en 'spiegels' onder de dakgoot, deuropening voorzien van omlijsting in kleine grijze baksteen; vensteropeningen vlak afgedekt. Molengedeelte toegankelijk via kleine, dubbele poort met rechts daarvan klein rechthoekig raam voorzien van ijzeren onderverdeling; uiterst rechts: grote dubbele poort die doorgang verleent tot het achtergelegen erf van waarop de maalderij eveneens toegankelijk is. Interieur woning is gedeeltelijk goed bewaard met onder meer van geprofileerde bepleistering voorziene moerbalken en sierlijke consoles. Interieur bedrijfsgedeelte: troggewelven (baksteen, metalen I-profielen en moerbalken) en oud dakgebint met ruw bewerkte balken en houten verbindingen. Ook plankenvloer (brede planken) ingewerkt in de troggewelven door gedeeltelijke wegnemen van enkele troggen.

Gietijzeren raderwerk dat tweedehands in de dertiger jaren werd geplaatst en in een houten structuur werd gevat; twee koppels Franse stenen (één voor veevoeder en één voor tarwe) voorzien van houten en zinken steenkisten en ronde steenkistringen; houten meelgoot; inschakelen rondsels door verschuiving op de onderijzers; lichtsysteem et ijzeren handwiel dat inwerkt op houten hefboom; ijzeren haverpletter met houten trechter tussen G.V. en zolder 1, ingewerkt tussen twee I-profielen in opening die is ontstaan door gedeeltelijke verwijdering van bakstenen trog; builmolen gedeeltelijk ontmanteld luiwerk; hout, ijzer, riemaandrijving met aandrukrol, houten hefboom en touwverbindingen. Motoraandrijving: motor 'Armstrong' (verticale scheepsdiesel met 2 cilinder; manuele start), bevindt zich in met houten wanden machinekamer in poortgedeelte; uitlaat in de zijgevel; overbrenging via groot en klein ijzeren riemwiel met spaken (reducerende opstelling).

Omgeving ligt in een landelijk gebied, op een kruispunt aan de voorheen belangrijke oude steenweg tussen Gent en Geraardsbergen en maakt deel uit van een "cluster" met onder meer enkele hoeven. Was vroeger zelf een smidse met een karakteristieke ligging.

Bron: Onroerend Erfgoed - Industrieel Erfgoed, Beschermingdossier DO002057, Mechanische maalderij met dieselmotor
Auteurs: De Schepper, Jo