Teksten van Mechanische maalderij

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9045

Mechanische maalderij ()

Maalderij, deel van langgevelig gebouw (tweede helft 19de eeuw), naast molenaarswoning en met machinekamer in het poortgedeelte. Voorheen (voor circa 1930) hoeve en smidse. Gebouw onder geknikt zadeldak met oude Boomse pannen (achteraan ook vlakke pannen en golfplaten); bakstenen voorgevel met witgeschilderde cementbezetting voorzien van imitatievoegen, lijsten boven de vensteropeningen en 'spiegels' onder de dakgoot, deuropening voorzien van omlijsting in kleine grijze baksteen; vensteropeningen vlak afgedekt. Molengedeelte toegankelijk via kleine, dubbele poort met rechts daarvan klein rechthoekig raam voorzien van ijzeren onderverdeling; uiterst rechts: grote dubbele poort die doorgang verleent tot het achtergelegen erf van waarop de maalderij eveneens toegankelijk is. Interieur woning is gedeeltelijk goed bewaard met onder meer van geprofileerde bepleistering voorziene moerbalken en sierlijke consoles. Interieur bedrijfsgedeelte: troggewelven (baksteen, metalen I-profielen en moerbalken) en oud dakgebint met ruw bewerkte balken en houten verbindingen. Ook plankenvloer (brede planken) ingewerkt in de troggewelven door gedeeltelijke wegnemen van enkele troggen.

Gietijzeren raderwerk dat tweedehands in de dertiger jaren werd geplaatst en in een houten structuur werd gevat; twee koppels Franse stenen (één voor veevoeder en één voor tarwe) voorzien van houten en zinken steenkisten en ronde steenkistringen; houten meelgoot; inschakelen rondsels door verschuiving op de onderijzers; lichtsysteem et ijzeren handwiel dat inwerkt op houten hefboom; ijzeren haverpletter met houten trechter tussen G.V. en zolder 1, ingewerkt tussen twee I-profielen in opening die is ontstaan door gedeeltelijke verwijdering van bakstenen trog; builmolen gedeeltelijk ontmanteld luiwerk; hout, ijzer, riemaandrijving met aandrukrol, houten hefboom en touwverbindingen. Motoraandrijving: motor 'Armstrong' (verticale scheepsdiesel met 2 cilinder; manuele start), bevindt zich in met houten wanden machinekamer in poortgedeelte; uitlaat in de zijgevel; overbrenging via groot en klein ijzeren riemwiel met spaken (reducerende opstelling).

Omgeving ligt in een landelijk gebied, op een kruispunt aan de voorheen belangrijke oude steenweg tussen Gent en Geraardsbergen en maakt deel uit van een "cluster" met onder meer enkele hoeven. Was vroeger zelf een smidse met een karakteristieke ligging.


Bron: Onroerend Erfgoed - Industrieel Erfgoed, Beschermingdossier DO002057, Mechanische maalderij met dieselmotor
Auteurs:  De Schepper, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mechanische maalderij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139809 (geraadpleegd op ).


Boerenhuisje ()

Boerenhuisje van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, cementpannen), uit het laatste kwart van de 18de eeuw, aangepast in in de 19de eeuw. Baksteenbouw; gecementeerde en beschilderde voorgevel op arduinen afgeschuinde plint. Voorheen beluikte rechthoekige vensters onder druiplijst. Segmentboogdeurtje in omlijsting van gesinterde baksteentjes onder gebogen druiplijst. Aangepaste achtergevel.

Rechts, in het verlengde van het boerenhuis, twee rechthoekige poorten. Verder bakstenen aanhorigheden uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mechanische maalderij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/9045 (geraadpleegd op ).