erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
90453
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90453

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen rond een deels begraasd, deels geasfalteerd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het woonhuis wordt volgens kadastergegevens circa 1877 volledig heropgebouwd, de er tegenover liggende dwarsschuur met wagenhuis heeft een jaarsteen met "1869" op de westelijke eindgevel. Gebouwen opgetrokken in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen, afwisselend zwart en rood in dambordpatroon). Woonhuis met geïncorporeerde stal, achteraan met opkamertravee en met gewijzigde muuropeningen. Blinde, westelijke eindgevel met in de top een omlopende fries. Dwarsschuur met twee kleine aanleunende stallingen. Gevel aan de voorzijde geritmeerd door segmentboognissen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1877/1.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90453 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.