Herberg De Radio

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Radio

Beschrijving

Brasserie op de hoek met de Predikherenstraat (op grondgebied Wingene). Zogenaamd "DE RADIO" zie opschrift, verwijst naar het nabijgelegen radiozendstation en acht zendmasten (zie Wingene) opgericht in 1923 op het Sint-Pietersveld. Het station zou eerst op Ruiseleeds grondgebied worden gebouwd maar wordt om technische redenen in Wingene gerealiseerd.

Gebouwd in 1860 als pachthoeve met herberg door Armand De Roo, kasteelheer van kasteel De Roo op Doomkerke. In 1925 verbouwen nieuwe eigenaars de herberg en breiden die een meter naar voren uit. Later worden de stallen achteraan verbouwd tot feestzaal.

Lage, verankerde, bruine baksteenbouw onder mansardedak (mechanische pannen). Dubbelhuis met roodbakstenen gevel boven een gecementeerde plint (simili breuksteen), sierankers. Gebruik van geglazuurde baksteen in groen en wit voor de doorlopende banden, segmentboogvormige ontlastingsbogen en muizentandlijst onder de dakgoot. De vier dakkapellen zijn verdwenen. Rechterzijgevel met rechthoekig venster op de begane grond en gekoppeld rondboogvenster in de topgevel.  Stoep met tegels en voorliggende kasseistrook.

• BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 4, 2006, p. 217.
  • CAERELS L., Herinneringen uit mijn kinder- en jeugdjaren. Deel 1: Tot aan de bezetting in 1914, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 11, nr. 1, 1994, p. 54-55.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 183.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien