erfgoedobject

Dorpswoningen

bouwkundig element
ID
90459
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90459

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Koppelwoning op de hoek met de Maria-Aalterstraat. Voormalig logementshuis op de plaats van de herberg "De Leeuw van Vlaanderen" hier gebouwd in 1859. Huidig uitzicht dateert van 1930. Dan wordt de herberg tot logementshuis verbouwd ten behoeve van de werknemers die instaan voor bouw en onderhoud van het radiozendstation en acht zendmasten (zie Wingene) opgericht in 1923 op het Sint-Pietersveld.
Bij herberg en hotel was ook een kruidenierszaak, de herbergactiviteiten worden in 1955 stopgezet.

Oranje baksteenbouw van twee bouwlagen en zeven/ zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). De ingang van nummer 118 bevindt zich in de linkerzijgevel. Plint in granito versierd met cirkelmotieven in contrasterend paars en afgelijnd met ingelegd lijstwerk in zwart-wit. Gevel met doorlopende banden in witgeglazuurde baksteen. Rechthoekige muuropeningen met bovenlichten geaccentueerd door witbepleisterde vlakke omlijsting. De drie traveeën brede cartouche bij nummer 116 verwijst naar de vroegere herbergfunctie. Stoep met cementtegels.

  • CAERELS L., Herinneringen uit mijn kinder- en jeugdjaren. Deel 1: Tot aan de bezetting in 1914, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 11, nr. 1, 1994, p. 54.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90459 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.