erfgoedobject

Begraafplaats op het Sint-Pietersveld

bouwkundig element
ID
90460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90460

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beboste en hoger gelegen begraafplaats op het Sint-Pietersveld, in de zuidoosthoek van het domein van het Rijksopvoedingsgesticht (zie nummers 128-134), op het kruispunt met de Maria-Aalterstraat. In gebruik genomen op 21/02/1854 als begraafplaats van de "Ecole de Réforme de Ruyslede" voor het begraven van directeurs, personeelsleden en in de beginjaren ook de kostgangers van de instellingen in Ruiselede en Beernem (zie Beernem). Vóór de aanleg van de begraafplaats werden, tussen 1849 en 1853, de jongens van het gesticht op het kerkhof van Ruiselede begraven. Het vlakbij gelegen Veldkapelleke hoort bij de gemeente Wingene (zie Wingene). Deze kapel is, omgeven met kruisen, reeds afgebeeld op een ongedateerde, vermoedelijk eind 18de-eeuwse, figuratieve kaart van het Sint-Pietersveld.

Vanaf de straat toegankelijk via een dreef met jonge berken en smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers geflankeerd door hulststruiken. Het licht stijgende pad, waarvan het laatste stuk is afgezoomd met beuken, vormt de centrale as waarlangs links en rechts de graven staan opgesteld.

Halverwege het pad staat centraal het neogotische grafmonument van Guillaume Poll, de eerste directeur van de instelling en gestorven in 1867. Op het eind van het pad staat op een hoogte een Calvarie in een roodbakstenen nis onder leien zadeldak, houten kruis met beschilderd, plaasteren kruisbeeld. In de oosthoek van de begraafplaats staan enkele rijen betonkruisen van graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

 • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 854.
 • DEGUFFROY G., Foto's uit de oude doos, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 21, nr. 1, 2004, p. 28.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Bruine beuk op begraafplaats

 • Omvat
  Treuriep op begraafplaats

 • Is deel van
  Bruggesteenweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Begraafplaats op het Sint-Pietersveld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.