bouwkundig
element
ID: 90460 URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90460
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed
Begraafplaats op het Sint-Pietersveld
Deze vaststelling
is geldig sinds 14-09-2009
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap
Sint-Pietersveld
Deze bescherming
is geldig sinds 24-06-2002
Bruggesteenweg z.nr. Beboste en hoger gelegen begraafplaats op het Sint-Pietersveld, in de zuidoosthoek van het domein van het Rijksopvoedingsgesticht (cf. nrs. 128-134), op het kruispunt met de Maria-Aalterstraat. In gebruik genomen op 21/02/1854 als begraafplaats van de "
Vanaf de straat toegankelijk via een dreef met jonge berken en smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers geflankeerd door hulststruiken. Het licht stijgende pad, waarvan het laatste stuk is afgezoomd met beuken, vormt de centrale as waarlangs links en rechts de graven staan opgesteld. Halverwege het pad staat centraal het neogotische grafmonument van Guillaume Poll, de eerste directeur van de instelling en gestorven in 1867. Op het eind van het pad staat op een hoogte een Calvarie in een roodbakstenen nis onder leien zadeldak, houten kruis met beschilderd, plaasteren kruisbeeld. In de oosthoek van de begraafplaats staan enkele rijen betonkruisen van graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
RIJKSARCHIEF GENT,
DEGUFFROY G.,
Bron : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :
Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Is deel van
Bruggesteenweg
Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Begraafplaats op het Sint-Pietersveld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90460 (Geraadpleegd op 14-12-2019)