Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Rijksopvoedingsgesticht en omgeving

Beschrijving

Alleenstaande woning gelegen in een ruime en omhaagde tuin. Volgens kadastergegevens opgetrokken in opdracht van de staat circa 1887 als "huis van den meestergast der hervormingschool" (zie nummer 128). Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen). Witbeschilderde baksteenbouw met tandlijst onder de dakgoot. Gewijzigde muuropeningen op de begane grond, segmentboogvormige vensters op de verdieping.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1887/2.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien