erfgoedobject

Winkelhuis

bouwkundig element
ID
90468
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90468

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig winkelhuis, gebouwd na de rooilijnwijziging van 1905. Gedateerd met jaarsteen "1905" in geveltop.

Rijhuis van twee bouwlagen en drie ongelijke traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Geelbakstenen gevel met vooruitspringend linkergedeelte met topgevel in eclectische stijl met art-nouveau-inslag. Een foto uit het eerste kwart van de 20ste eeuw toont de gevel in de oorspronkelijke staat. Het fraaie schrijnwerk van de winkelramen en -deur op de begane grond is nu verdwenen, alsook het laadluik in het rechterdakgedeelte steunend op houten consoles. Gebruik van arduin voor plint met bossage, kordons, doorlopende banden, dorpels, kraagstenen, siermetselwerk en bekroning van geveltop en flankerende pijlertjes.

Toepassing van de art-nouveaustijl, vooral terug te vinden op de verdieping van de topgevel. Het deurvenster met flankerende venstertjes onder brede segmentboog wordt bekroond door een gecementeerd bovenvlak, links en rechts gevat tussen arduinen blokken en afgeboord met een sierlijke lijst, fraai smeedijzeren balkon. Gedetailleerde uitwerking van kleine, arduinen gootjes onder de vensters en onder de dekplaten van de topgevel. Bij het drielichtvenster in de topgevel zijn gootjes geplaatst waar de licht gebombeerde vensterbanken samenkomen.

Tuittop bekroond met twee overhoeks geplaatste pijlertjes met ertussen opschrift met jaartal. Rechthoekige muuropeningen met I-balken met roosjes. Gebruik van gietijzer voor het versierde zuiltje tussen linker winkelraam en deur. Waterontvanger tussen begane grond en verdieping in de hoek van het zijrisaliet.

In het rechterdeel van het huis een korfboogdeur met gedeeld bovenlicht. Uitstekende dakrand, oorspronkelijk centraal onderbroken door dakvenster, en steunend op langgerekte houten consoles. Gecementeerd gevelvlak onder de dakrand. Houtwerk bewaard op de bovenbouw met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • VAN SEVEREN A., Jerome Van Severen – Gemeente-ontvanger, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 3, nr. 1, 1986, p. 29.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90468 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.