Burgerhuis met winkel en garage

Beschrijving

Rijwoning met winkelhuis en garage. Twee bouwlagen en vier ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Op de Ferrariskaart (1770-1778) is hier bebouwing aangeduid. Het kadaster registreert in 1842 een aanzienlijke uitbreiding aan de rechterzijde. Circa 1907 wordt het huis in twee verdeeld waarvan één mogelijk als herberg wordt ingericht en achteraan uitgebreid. In 1931 zijn beide huizen weer samengevoegd. De gevel, ontworpen door architect "V. LIEVENS / ARCH. TIELT" zie opschrift in de plint, dateert wellicht uit deze periode. Het huis zelf bevat eventueel een oudere kern.

Geelbakstenen gevel, verlevendigd met siermetselwerk. Gebruik van arduin voor de plint en schamppalen bij de poort en simili voor lateien en hoekblokken. Begane grond met gaaf bewaarde winkelpui met portaal en opschrift bovenaan "A. DE RYKER VAN HECKE". Centrale travee met driezijdige erker op de verdieping en dakvenster met verhoogde puntgevel. De punttop wordt geflankeerd door twee kleine, bakstenen balustrades. Rechts ervan, boven betraliede keldermonden, de verhoogde begane grond met twee vensters met spiegelbogen. Rondboogpoort met ronde schamppalen bekroond door een bol.

Op de verdieping, boven de winkelpui, mooi uitgewerkte vensterpartij met centraal twee gekoppelde vensters geflankeerd door twee hoog geplaatste vierkante venstertjes.

Het verzorgde schrijnwerk met typische roedeverdeling in de bovenlichten is bewaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1842/13, 1879/74, 1907/60, 1931/54.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien