Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Monumentale burgerwoning met garage en voortuin, gebouwd in opdracht van Jerome Van Severen, gemeenteontvanger van Ruiselede vanaf 1903. Ontworpen door architect Henri Vanden Broucke (Tielt).

Het huis vervangt, na de rooilijnwijziging van 1905, circa 1906 twee oudere panden. De woning wordt, waarschijnlijk tijdens het interbellum, opgesplitst en ingericht met twee wooneenheden. In het linkerdeel is tijdelijk een winkel ondergebracht. Heden weer in gebruik als eengezinswoning met kinesistenpraktijk.

Oorspronkelijk met torenvolume boven de linkererker, pseudo-vakwerk in de bovenbouw en enkele afdakjes op houten consoles. Het hek aan de straat heeft oorspronkelijk een afdakje met schilddak rustend op houten consoles. Breed dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Voortuin toegankelijk via, en afgescheiden van de straat door fraaie smeedijzeren hekken, voetenschraper in de rechterhekpijler. Het centrale en dieper gelegen gedeelte met inkom wordt geflankeerd door twee vooruitspringende dwarsvleugels met topgevels, rechts met wolfseind. Gele baksteenbouw gecombineerd met witbepleisterde vlakken in de bovenbouw en arduin voor de plinten in bossage, doorlopende banden in ruw gehakte steen en kordons, waterlijsten, dorpels, consoles, kraag- en aanzetstenen en dekplaten van de samengestelde hekkenpijlers.

Rijk uitgewerkte gevel, driedimensionaliteit door toepassing van erkers en uitkragingen van de bovenbouw en de geveltoppen. Daarnaast gedetailleerde afwerking van onder meer de talrijke consoles, de sierlijke arduinen brievenbus en de dekplaten van de hekkenpijlers.

Mooie inkom met geprofileerde korfboogdeur, links geflankeerd door twee rechthoekige, gekoppelde vensters. Rechts van de deur een ingewerkt arduinen zitbankje afgescheiden door een opengewerkte muurdam met pijler bekroond door versierde arduinen deksteen. Voorliggende stoep in terrazzo. De uitkraging van de bovenbouw wordt opgevangen door bakstenen troggewelfjes en centraal ondersteund door een uitgelengde console. Gaaf bewaard en verzorgd schrijnwerk, ook bij de draagbalken van de uitkragingen, dakkapel, brede geprofileerde kroonlijsten en afwerking van de topgevels. Alle muuropeningen worden getypeerd door hoge bovenlichten met kleine roedeverdeling en gehamerd en gekleurd glas. Rechthoekige vensters, gekoppeld of als drielicht. Rechthoekige erker boven de rondboogvormige garagepoort. Ernaast een kleinere driezijdige erker met bovenlicht onder geprofileerde rondboog.

Voordeur onderaan met briefpanelen, bovenaan beglaasd (gehamerd glas) en versierd met bloemmotieven in houtsnijwerk. Voorts smeedijzeren tralies in art nouveau verlevendigd met witbeschilderde bloemetjes en sierlijke brievenbus, klink en deurplaat. Garagepoort onderaan versierd met briefpanelen.

Onder de topgevel van de linkse dwarsvleugel is in de bepleistering tussen beide erkers een herderstafereel gegrift. Roodbakstenen achtergevel met rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen en erker op de begane grond. Lage dwarsvleugel tegen de achtergevel, wellicht tijdens het interbellum aangebouwd en oorspronkelijk dienstdoende als duiventil.

Interieur

De indeling draagt nog sporen van de vroegere opsplitsing in twee wooneenheden tijdens het interbellum aangebracht, onder meer met een tweede trappenhuis. Bewaarde balklagen met moer- en kinderbalken rustend op bepleisterde consoles. Houten deuren met verzorgd schrijnwerk onder invloed van de arts-and-craftsbeweging, uitgewerkt met smalle panelen, bovenlichten met gehamerd glas en gevat in een omlijsting die aan de zijkanten uitloopt in een spitse afwerking. Centrale gang, rechts uitgevend op een salon aan de straatkant met zware zandstenen schouw en schouwboezem. Gang met mozaïekvloer versierd met florale motieven. Eerste, later aangebrachte trappenhuis met houten bordestrap met zwartmarmeren optrede en fraai gesculpteerde trappaal. Balustrade versierd met roosjes.

Daarachter het tweede trappenhuis met de trap van 1906. Vloer met cementtegels. Het salon aan tuinzijde heeft een schouw met houten bekleding, naar verluidt aangebracht door de "Kunstwerkstede Gebroeders De Coene" (Kortrijk). Qua stijl aanleunend bij de art nouveau en de arts-and-craftsbeweging. Schuine, flankerende hoekelementen uitgewerkt als buffetkastjes. Het geheel in hout onder meer versierd met gesneden bloemmotieven, bovenaan afgewerkt met spijlen en voorzien van meerdere legboorden, ingewerkte spiegel op de schouwboezem. Opschriften in de kroonlijst "NOORD-OOST / ZUID-WEST / THUIS / BEST". In de hoekelementen deurtjes met kleine roeden met gehamerd glas. Links van de gang bevindt zich de vroegere wachtkamer van de gemeenteontvanger met eenvoudige zwartmarmeren schouw met opschrift in de schouwbalk "SPREEK WAARHEID". Nog een tweetal gelijkaardige schouwen in de kamers aan straatzijde en tuinzijde respectievelijk met opschriften "WIKT EER GIJ BESCHIKT" en "EIGEN HEERD GOUD WEERD".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1906/10.
  • BRAET M., Gemeenteraadsverkiezing van 1911, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 4, 2002, p. 175.
  • VAN SEVEREN A., Jerome Van Severen – Gemeente-ontvanger, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 3, nr. 1, 1986, p. 29.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien