• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Burgerwoning, samen met nummer 18 gebruikt als een woning met voormalige drukkerij en winkel door César Standaert (†1953). Gebouwd na de rooilijnwijziging van 1905. Gedateerd met jaarsteen "1905" in geveltop.

Rijhuis van twee bouwlagen en drie ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Geelbakstenen gevel, combinatie van lijst- en licht vooruitspringende topgevel in eclectische stijl met neobarokke inslag. Aflijnende lage natuurstenen (wit, bruin en grijs) plint in bossage. Gebruik van kalkzandsteen voor dorpels, kruiskozijn, cordons, doorlopende banden, waterlijsten en voluten, dekplaten en versiering van de topgevel.

Historiserende elementen zoals de segment- en rondboognissen van de rechthoekige vensters en de neobarokke topgevel versierd met voluten, bolvormige ornamenten en rondbogig fronton met jaarsteen. Eigentijds uitgewerkte, drieledige winkelpui onder segmentboog met boven de sierlijke waterlijst een omlopende rondboogfries. Kroonlijst met uitgewerkte klossen. Schouwen met bovenaan een omlopende rondboogfries. Het pittoreske dakvenster links van de topgevel is afgebroken.

• BRAET M., De Ruiselede drukkers Vandegraveele, Van Eeckhout en A. & C. Standaert, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 1, 2002, p. 45-46.
  • VERHALLE A., Adrienne Verhalle vertelt (2), in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 6, nr. 4, 1989, p. 165.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien