De kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën, ook Terschreienkapel of Boskapel genoemd, is gelegen op een helling in een open landschap en wordt omgeven door lindebomen. Een jaartal op een nis in de gevel dateert de kapel in 1781.
De kapel gaat mogelijk terug tot de 15de of 16de eeuw. Ze wordt weergegeven op de Ferrariskaart, maar zonder identificatie. Het huidige gebouwtje dateert uit de 18de eeuw.
De kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën heeft een rechthoekig grondplan met een ronde apsis en wordt afgedekt door een leien zadeldak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte zandstenen plint. De puntgevel langs de straatzijde wordt gekenmerkt door een verlaagd aandak en muurvlechtingen; de bakstenen top werd hersteld. De gevel is opengewerkt met een segmentboogdeur, ingeschreven in een omlijsting van zandsteen en met een trapezoïdale sleutel met hartmotief. Boven de deur werd in een zandstenen nisje het jaartal 1781 ingewerkt: "CAPELLE VAN ONSE/ LIVE VRAUW VAN SEVEN/ WEEN 1781/ DE 4 WEE". Deze inscriptie kan erop wijzen dat de kapel aanvankelijk deel uitmaakte van een ommegang, of dat deze nooit werd voltooid. In de omgeving zijn immers geen andere kapellen bewaard. Bovenaan de voorgevel bevindt zich een getoogd venster, net als de deur ingeschreven in een zandstenen omlijsting en met een trapezoïdale sleutel. De zijgevels zijn opengewerkt met segmentboogvensters met zandstenen onderdorpels en zijn voorzien van ramen in een ijzeren harnas. Aan de halfronde apsis is een klein kruisbeeld bevestigd.
Bepleisterd ingedrukt tongewelf. Gemarmerd houten altaar met laatclassicistische inslag (eind 18de of eerste helft 19de eeuw).
De kapel is gelegen op een heuvel, aan een rechte landelijke weg, in een open landschap met akkerland. Ze wordt, behalve aan de straatzijde, omringd met een leibomenrij van zilverlindes (Tilia tomentosa 'Brabant'). Naast het gebouw vertrekt een verharde weg met hoogstammige bomen naar een recente woning en bedrijfsgebouw.
Auteurs: Daemen, Caroline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Daemen C. 2015: Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/teksten/176290 (geraadpleegd op ).
Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën. Zogenaamd "Terschreien kapel" of "Boskapel", gelegen op een helling in een open landschap; omringende lindebomen. Rechthoekige kapel met apsis onder zadeldak (leien), jaartal 1781 op nisje in de puntgevel. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte zandstenen plint. Segmentboogvensters met zandstenen onderdorpels, ramen in ijzeren harnas. Puntgevel met verlaagd aandak (muurvlechtingen) en herstelde bakstenen top. Segmentboogdeur, ingeschreven in omlijsting van zandsteen, trapezoïdale sleutel met hartmotief. Gedateerd zandstenen nisje boven deur. Daarboven getoogd venster ingeschreven in omlijsting van zandsteen, trapezoïdale sleutel. Verwaarloosd interieur. Bepleisterd ingedrukt tongewelf. Gemarmerd houten altaar met laat-classicistische inslag.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/teksten/9049 (geraadpleegd op ).