erfgoedobject

Dorpshoeve

bouwkundig element
ID
90493
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90493
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Dorpshoeve met losstaande bestanddelen rond een deels bekiezeld, deels begraasd erf op de hoek met de Knokstraat. (Opgenomen tijdens veldwerk, maar afgebroken in februari 2008).

Het lage woonhuis, dwars op de straat georiënteerd, staat afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Circa 1862 wordt de woning verkocht aan een bakker, die de woning achteraan met een dwarsvleugel uitbreidt zie huidig. De schuur ten zuiden van het erf dateert van circa 1874.
Woonhuis in verankerde baksteen op L-vormige plattegrond onder half schild- en zadeldak (Vlaamse pannen). Oudere, dwars op de straat georiënteerde vleugel uit het begin van de 19de eeuw, klimt eventueel in kern op tot einde 18de eeuw. Dubbelhuis met gecementeerde voorgevel met imitatievoegen boven een grijsbeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen met beluikte vensters op de begane grond, in de topgevel twee segmentboogvormige vensters, witbeschilderde omlijstingen. Witbeschilderde zijgevel aan de straatkant met opkamertravee. De in 1862 toegevoegde vleugel heeft een gelijkaardige, witbeschilderde gevel met aangepaste muuropeningen. Verankerde bakstenen schuur onder zadeldak (eternieten platen) en gecementeerde plint.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1862/3, 1874/19.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90493 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.