Vermeulens kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vermeulens kapel

Beschrijving

Groene Sprietstraat tegenover Vlaagtweg. Veldkapel "Vermeulens kapel" genoemd naar de nabij wonende familie Van der Meulen. Opgetrokken in 1884 om een koeienziekte die de omliggende boerderijen teistert te bezweren. In 1983 wordt de kapel gerestaureerd (aanzienlijke schade ten gevolge van een aanrijding door een pikdorser) en heringewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.

Bruinrode baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met windveer en bekroond door smeedijzeren kruis, vlakke gecementeerde achtergevel. Bakstenen hoekblokken, achteraan met bepleistering uitgewerkt als bossage. Eenvoudige, rechthoekige, bakstenen deuromlijsting met erboven jaarsteen "1884" en houten opschrift "O.L.V. VAN BIJSTAND". Ronde vensters in de zijgevels. Gekasseide stoep met houten zitbankje tegen de linkerzijgevel. Kapelletje geflankeerd door twee jongen hulstbomen.

Interieur met lichtblauw-bepleisterde muren onder houten tongewelf. Altaar met Mariabeeld achter ijzeren hekken.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 111-112.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien