Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Vrijstaand samenstel van twee woningen op de hoek met de Kasteelstraat. Volgens kadastergegevens gelijktijdig opgetrokken circa 1877 op gronden verworven van de hoeve zie nummer 10. Nummer 2 nu in gebruik als krantenwinkel.

Rode, verankerde baksteenbouw onder half schilddak en zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met gevels in neoclassicistische stijl. Nummer 2 maakt, het verloop van de straat volgend, een lichte knik. Twee bouwlagen van vijf en drie traveeën, nummer 4 met grijsbeschilderde voorgevel boven een bepleisterde plint. Traveeën afgescheiden door pilasters, bij nummer 4 bepleisterd met imitatievoegen alsook het middenrisaliet. Cordons, bij nummer 2 boven de verdieping niet meer bewaard. Rondbogige muuropeningen op de begane grond van nummer 2, de vijfde travee met koetsdoorgang. Vensters op de verdieping van nummer 4 met bewaarde T-ramen met glas in lood, hoofdgestel met spiegels in de eerste en derde travee.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1877/4.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien