Halfvrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis gelegen in een beboomde tuin. Verankerde, bruine baksteenbouw, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1925.

Diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (mechanische pannen) met halverwege de linkerzijgevel een korte dwarsvleugel met traptop. Enkelhuis met oranjebakstenen voorgevel gecombineerd met witte baksteen voor de banden, ontlastingsbogen en lijsten van het hoofdgestel. Arduinen plint met bossage, onderdorpels en cordon. Middenrisaliet uitlopend op dakvenster met trapgevel (sierankers). Op de begane grond rechthoekige muuropeningen onder I-balk, versierd met roosjes, en korfboogvormige ontlastingsboog met sluitsteen. Bewaard schrijnwerk met T-ramen en fraaie paneeldeur. Getoogde vensters op de bovenbouw, het dakvenster rust op een bakstenen console. Gelijkaardige vensters in zij- en achtergevel met roodbakstenen strekken met witbakstenen sluitsteen. Omlopende kroonlijst op houten klossen en aan de voorgevel met druipmotief.

Voorliggende stoep met cementtegels. De tuin is van de straat afgescheiden door een lage bakstenen muur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1925/11.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien