Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Vrijstaande woning op de hoek met de Verlovestraat. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1906 op een stuk grond deel uitmakend van de tuin zie A. Rodenbachstraat nummer 2. Opgericht als herberg zogenaamd de "Tramstatie", de naam houdt verband met het tramstation dat op het latere Polenplein zou worden aangelegd. Op een foto van circa 1910 te zien als een laag, bakstenen huis in een pittoreske stijl. In 1926 registreert het kadaster een 'herbouwing'. Wellicht werd een deel van het oorspronkelijke huis behouden (onder andere voortgaande op het bewaarde, gekoppelde venster in de zijgevel), met een verdieping verhoogd en aangepast, zie huidig.

Enkelhuis van twee bouwlagen en drie/ drie à twee traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen) met witbepleisterde gevels boven dito plint. Voorgevel versierd met ruiten en paneelwerk, de zijgevel heeft imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen onder I-balk versierd met roosjes. Getoogde blindvensters op de verdieping van de zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1906/15.
  • DE RAM P., Ruiselede graag gezien. De oudste prentkaarten, 2004, Koksijde, p. 17.