Boerenarbeiderswoning d' Oude Schole

Beschrijving

"d' Oude Schole". Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, tussen 1859 en 1880 in gebruik als veld- en kantschool. Voorheen zijn de kinderen van de toenmalige wijk 't Haantje (zie Brandstraat en Haantjesstraat) aangewezen op de school in de verafgelegen dorpskern van Ruiselede. In 1859 aangekocht door pastoor Doom om er een school in te richten. De zusters O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën van Ruiselede  komen er les geven. De school, gewijd aan Sint-Jozef, kent onmiddellijk een groot succes. De leerlingen verhuizen vrij snel naar een nieuw schoolgebouw (ingewijd in 1880) langs de Brandstraat.

Voormalige veldschool, achterin gelegen, laag dubbelhuis toegankelijk via een wegel, wellicht opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met witbeschilderde voorgevel en gecementeerde linkerzijgevel. Gewijzigde vensteropeningen.

Het geheel van de straat afgescheiden door een ligusterhaag en toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers.
Het landgebouw aan de straatkant in verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) staat op de Atlas der Buurtwegen (1842). Mogelijk was dit oorspronkelijk een aaneengesloten rij van arbeidershuisjes.

• DEGUFFROY G., 't Haantje… vredig vergeten gehucht, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 1, 1985, p. 96.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 181.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien