• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve met bewaard woonhuis in kern eventueel opklimmend tot de 18de eeuw. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) maar kent in de loop van de 20ste eeuw meerdere wijzigingen. Het perceel wordt aan de westkant afgebakend door een beek.

Bebouwing op deze site reeds afgebeeld in het Renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede (1686). In 1874 bij het kadaster geregistreerd als eigendom van de familie de Kerchove d'Ousselghem. In 1997-1998 wordt het woonhuis uitgebreid en verbouwd en het landgebouw, parallel met de woning afgebroken. Van het ovenhuisje over de beek is enkel een restant bewaard.

Woonhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een grijze plint. Nieuw schrijnwerk naar oud model. De vijver achter het huis is recent aangelegd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1874/24, 1947/20, 1997/73, 1998/74.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Sint-Pieters I, nr. 256.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien