Postgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw

Beschrijving

Kasteelstraat nr. 6-8. Postgebouw, eerst wordt volgens kadastergegevens ca. 1935 nr. 6 (oorspronkelijk een klerenwinkel) opgetrokken en ca. 1956 uitgebreid met nr. 8. Sedert 1967 in gebruik als postgebouw met woning. Nr. 6 is een verankerde, rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Geelbakstenen symmetrisch uitgewerkte voorgevel boven lage, arduinen plint. Begane grond met winkelpui bekleed met zwarte tegels, volgens gevelsteen geleverd door "CHARLES DELOOF CEULENAERE / BRUGES-BASSIN". Verdieping met centrale erker en dakvenster onder puntgevel met gecementeerde top, geflankeerd door gekoppelde vensters. Bewaard schrijnwerk op de verdieping, glas-in-lood in de bovenlichten met geometrische motieven in art-decostijl. Vensters met betonnen omlijsting.
Interieur met lokettenzaal en vloer met cementtegels.
Aansluitende, geelbakstenen gevel van nr. 8 daterend van ca. 1956.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1936/17, 1956/40.
DE LEERSNIJDER E., De post en de postbodenfamilie De Leersnijder te Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 7, nr. 4, 1990, p. 164.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien