Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Monumentaal neoclassicistisch herenhuis, gelegen in een ruime, beboomde tuin. In 1866 gebouwd in opdracht van Maria-Louisa De Roo. In 1903 registreert het kadaster een broeikas in de tuin die er zeker al vijf jaar staat. In 1907 worden de weduwe en kinderen van Joannes-Franciscus Van Oost-De Roo, brouwer te Ruiselede (zie Bruggestraat nummer 22), als eigenaars vermeld. Dan wordt de woning met de linkervleugel uitgebreid zie huidig. Door de volgende eigenaar, de vrederechter Henri Faict wordt circa 1912 achteraan een erker toegevoegd.

Van 1926 tot aan zijn overlijden in 1977 is de woning eigendom van vrederechter Frans Faict. In die periode fungeert het huis jarenlang als vredegerecht. Circa 1945 maakt architect Joseph Dewulf (Ruiselede) een opnameplan van de voorgevel. In het huis is nu een groepspraktijk van huisartsen gevestigd.

Herenhuis van twee bouwlagen grosso modo op L-vormige plattegrond, onder schilddaken (Vlaamse pannen) en rechts een lage aanbouw onder leien schilddak met zijingang. Bepleisterde en witbeschilderde voorgevel met arduinen plint, vier traveeën waarvan de eerste travee, horend bij de dwarsvleugel, als oplopende erker is uitgewerkt. Lijstgevel met verhoogde begane grond met imitatievoegen en pilasters, afgelijnd door een geprofileerd, arduinen kordon. Uitgewerkt hoofdgestel met gekorniste kroonlijst op uitgelengde, versierde consoles waartussen rechthoekige mezzaninovensters en dito spiegels.

Middenrisaliet met deur en, op de verdieping, een deurvenster met ijzeren balkon op consoles. Rechthoekige muuropeningen, vensters op de begane grond met hanenkam als strek en oorspronkelijk met luiken, zie duimen. Deur met twee voetenschrapers en toegankelijk via arduinen buitentrapje. Bovenlicht recent vervangen door geëtst glas en opschrift "ANNO 1865". Vensters op de verdieping met geprofileerde omlijsting met oren en neuten, uitgewerkte sluitsteen versierd met mascaron.

Links uitspringende dwarsvleugel, toegevoegd circa 1907. Serliana op de verdieping, vensters afgescheiden door ronde driekwart- en halfzuiltjes. Erboven een dakvenster onder leien zadeldakje, met driehoekig fronton en geflankeerd door lage muurtjes, bekronende bolornamenten. Nieuw schrijnwerk met T-ramen en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Lage aanbouw rechts met houten oeil-de-boeuf.

Eenvoudige zij- en achtergevels in witbeschilderde baksteen en bovenaan een omlopende waterlijst, rechthoekige muuropeningen. Hoofdvleugel aan tuinzijde met verhoogde begane grond boven kelder met keldermonden, vensters met persiennes. Tegen de zijvleugel een vijfhoekige erker aangebouwd circa 1912 en een luifel boven de achterdeur wellicht op hetzelfde moment gerealiseerd. Houten erker op bakstenen plint en onder leien kegeldak. Vensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en rolluikkasten. Achterdeur met gelijkaardig uitgewerkte luifel onder leien zadeldakje.

Voortuin van de straat afgescheiden door smeedijzeren hekken op bakstenen muurtje met arduinen dekplaat. Hekken versierd met goudbeschilderde roosjes en pijlpunten. Links en rechts hekpijlers met speklagen (baksteen en cementsteen) en arduinen bekroning. In de tuin een monumentale, rode beuk.

Interieur Gaaf bewaarde indeling en aankleding. Centrale gang met vloer in zwart-witte tegels leidt achteraan naar het trappenhuis. Fraai versierde gang met neoclassicistische aankleding, zie gemarmerde pilasters steunend op basementen en met Ionische kapitelen, lambriseringen, deurstuk en lijstwerk. Houten bordestrap met gesculpteerde trappaal. Het trappenhuis is versierd met muur- en plafondschildering, respectievelijk met arcadisch tafereel en afbeelding van een wolkenlucht. Tegenover de trap een spiegel met erboven een paneel met medaillon waarin een portret van een vrouw, geschilderd in grisaille. Salon met vloer in cementtegels, grijsmarmeren schouw, houten lambrisering en deuren en vensters met glas in lood, klinken en spanjoletten. Eetkamer aangekleed in de jaren 1920-1930, eventueel gerealiseerd door de "Kunstwerkstede Gebroeders De Coene" (Kortrijk). Mooi ensemble van parket met inlegwerk, hoge houten lambrisering in horizontale, afgelijnde stroken met driehoeken. Grote ingewerkte spiegel waarvoor een vitrine met lage aanleunende kastjes. Tegen een andere wand een kolomkast op hoge sokkel en bovenaan een kleine vitrine. Dubbele deur met verzorgd fineerwerk, klinken en lang uitgewerkte sleutelgatplaat. Consultatieruimte met venster met glas in lood in art-decostijl met geometrische motieven en gestileerde bloemen.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, W/01558.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1866/9, 1903/32, 1907/34, 1912/10.
  • BRAET M., Familie Henri Faict – Van Oost vrederechter te Ruiselede, Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, 20.3, 2003, p. 164.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien