Vrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaande burgerwoning, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1905 ter vervanging van een kolenmagazijn, in opdracht van koster Jules Ackerman.

Aanvankelijk bestaat het huis met winkel enkel uit de drie linkertraveeën, waarvan de derde travee met trapgevel zoals te zien op een foto van 1910. Deze trapgevel wordt later vervangen door een puntgevel. In 1926 registreert het kadaster een uitbreiding naar rechts en circa 1930 wordt dit gedeelte afgesplitst tot een afzonderlijke woning. Eind 20ste-begin 21ste eeuw weer afgebroken en heropgebouwd, zie huidig. Tot juli 2008 in gebruik als woning en fotozaak. Rode, verankerde (sierankers) baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier/ vijf traveeën. Voorgevel met historiserende inslag. Contrasterend gebruik van arduin voor de plint met rechthoekige kelderopeningen, cordons, doorlopende banden, aanzetstenen en ontlastingsbogen. Korfboogvormige muuropeningen op de begane grond en dito nissen op de bovenbouw met segmentboogvormige vensters. Middengedeelte met steekkap nu met puntgevel, schouderstukken en in de top een overhoeks geplaatst element. Tandlijst onder de dakgoot.

Interieur met bewaarde trap, vloer met cementtegels, schouwen en deuren.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, W/01558.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1903/32, 1905/8, 1926/105, 1930/17.
  • VAN WONTERGHEM E., Honderd jaar geleden: De stroomtram Tielt-Ruiselede-Aalter, Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, 3.2, 1986, p. 91.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien