Villa De Klim

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Klim

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Ruiselede: uitbreiding

Beschrijving

Achterin en iets hoger gelegen kleine villa, zogenaamd "DE KLIM" (zie smeedijzeren opschrift) met half ondergrondse garage. Volgens kadastergegevens opgericht circa 1941. Toegankelijk via een lange bordestrap. Twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (mechanische pannen) met op de hoek een dominerende, torenvormige erkeruitbouw en twee eindgevels met punttop. Parement in opvallende, okerkleurige baksteen in streklagen. Gebruik van donkerbruingeglazuurde bakstenen voor omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen en de afwerking van de topgevel aan straatzijde. Rechts van de deur een lantaarn met sierlijke, smeedijzeren arm.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnr. W/01558.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1941/5.