Reeks dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Ruiselede: uitbreiding

Beschrijving

Alleenstaande huizenrij van drie woningen met voortuintjes, volgens kadastergegevens aanvankelijk als twee woningen (nummer 16 en 18-20) opgetrokken circa 1871. Circa 1887 vergroten van nummer 16 en samenvoegen van de huizen tot één woning. Rond 1907 opnieuw verdelen in twee woningen, nummer 18-20 wordt circa 1937 nog eens opgesplitst. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadel- en half schilddak (Vlaamse, zwarte pannen). Grijsbeschilderde, bepleisterde lijstgevels met neoclassicistische inslag. Nummers 18-20 met doorlopende onderdorpel op de verdieping. Rechthoekige muuropeningen bij nummer 16 met recentere omlijstingen.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, W/01558.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1872/8, 1887/83, 1907/59, 1937/1.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien