Herenhuis met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Ruiselede: uitbreiding

Beschrijving

Monumentaal herenhuis gelegen in een ruime, beboomde tuin op de hoek met de Tieltstraat. Zogenaamd "TEN POPEL", zie smeedijzeren opschrift links van de deur. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1855, dan bestaande uit de hoofdvleugel aan de straatkant en halverwege de linkerzijgevel een aansluitende, langgerekte, lagere zijvleugel. De bouwheer is Karel Lodewijk Schatteman, dokter en burgemeester van Ruiselede tussen 1884-1892. Circa 1884 wordt in de tuin een serre opgericht en circa 1888 een vierkante toren in de hoek van hoofd- en zijvleugel ingepast. Circa 1900 is het huis tijdelijk in twee wooneenheden verdeeld. Notaris Jules de Mûelenaere betrekt dan een deel van het huis alvorens in 1910 te verhuizen naar de woning. Tegen de rechterzijgevel van de hoofdvleugel is in de jaren 1950 een halfronde erker aangebouwd. Tijdens restauratiewerken, uitgevoerd in 1996 door de huidige eigenaars, zijn in de voorkamer muurschilderingen teruggevonden met afbeeldingen van landschappen. Deze zijn wellicht door kunstschilder en decorateur Albert Saverys (1886-1964) aangebracht circa 1910 en zijn recent gerestaureerd door Jan Vande Gracht (Gent).

De hoofdvleugel is een statig dubbelhuis met voorliggend, geasfalteerd binnenplein. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen met mezzanino en vijf traveeën onder schilddak (Vlaamse, zwarte pannen). Sporen van een vroegere, rode beschildering onder de cordonlijst. Gebruik van cementbepleistering voor de plint, de geblokte omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen en de hoekblokken. Verhoogde begane grond afgelijnd door zwaar, arduinen kordon. Bewaard schrijnwerk, deur met paneelwerk en arduinen buitentrap, vensters met grote roedeverdeling en persiennes op de begane grond. Vierkante hoektoren in verankerde, bruine baksteen met gekanteelde borstwering op rondbogenfries en opengewerkt door geprofileerde rondboogvensters met glas in lood. De lagere dwarsvleugel onder schilddak (Vlaamse, zwarte pannen) is fel begroeid door klimop.

Grote tuin van de straat afgescheiden door een hulsthaag en ijzeren hekken. (Geen toestemming tot plaatsbezoek).

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnr. W/01558.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1855/5, 1884/9, 1889/7.
  • BRAET M., Familie Karel Lodewijk Schatteman, Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, 17.1, 2000, p. 41-47.
  • BRAET M., Familie notaris de Mûelenaere, Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, 18.3, 2001, p. 159.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien