Herberg Estaminet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Estaminet

Beschrijving

Voormalige herberg "ESTAMINET" (zie geschilderd opschrift boven deur), beschikte over een bolbaan en is in 1949 bekend als "De Nieuwe Bane". Circa 1876 opgetrokken door de gemeente Ruiselede en in erfpacht gegeven, enkele vergrotingen in 1893 en 1906.

Opgeknapte, vrijstaande woning in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), dwars op de straat georiënteerd. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1876/5, 1893/2, 1906/3.
  • DEPREDOMME J., Vijftig jaar geleden: Dubbel gouden jubileum in de Kruisbergstraat, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nr. 2, 1984, p. 71.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 58.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien