Wantebeekkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wantebeekkapel

Beschrijving

Veldkapel zogenaamd "Wantebeekkapel ", Onze-Lieve-Vrouwkapel in 1954 opgericht ter gelegenheid van het Mariajaar. Gebouwd op initiatief van het klooster (zie nummers 10-14) en gefinancierd door de Kruiskerkenaren. Architect is Joseph Dewulf (Ruiselede). Staat aan de rand van een meersengebied vlakbij de Wantebeek en het brugje over de Kruiskerkestraat.

Roodbakstenen kapel met klokkentorentje, gebruik van bruine baksteen voor de plint en de omlijsting van de segmentboogvormige deur. Zadeldak met daktegels, klokkentoren bekroond door smeedijzeren kruis. Zijmuren met telkens twee vierkante, gekoppelde venstertjes.

Interieur. Bepleisterde muren onder houten tongewelf. Witstenen hangaltaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen.

De kapel is toegankelijk via een grinten paadje afgeboord met bloemperken.

• BRAET M. 1997: Het Ruisleeds Veld: parochie met een boeiend verleden, Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede 14. 3, 155.
  • DEGUFFROY G. 1995: Ruiseleedse kapellen en kruisen, Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede 12.3, 113-114.
  • VANCOPPERNOLLE M. 1985: Een kwarteeuw parochie Kruiskerke 1947-1972, Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede 2.1, 25.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien