erfgoedobject

Knotlinde met ommegangkapel

bouwkundig / landschappelijk element
ID
90571
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90571

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruisboom
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de hoek met Oude Tieltstraat. Kruisboom, geknotte linde met kruisbeeld achter glas. In 1457 is er in Ruiselede voor het eerst sprake van een "Cruyswege". Dit zou eerder verwijzen naar een ommegang volgens de Kruisweg van Christus dan naar een aanduiding van een kruispunt van enkele wegen. In elk geval bestaat er in Ruiselede zeker al vóór 1645 op Heilige Drievuldigheidszondag een jaarlijkse ommegang waar deze vierde statie deel van uit maakt.

De ommegang, met bijhorende gilde, heeft een eigen altaar in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Ruiselede. Gedurende de volgende eeuwen wordt de ommegang enkele keren heropgestart, voor het laatst in 1919. De acht statiën hangen respectievelijk aan: de oude "Salettekapel" (zie Pensionaatstraat nummer 1), de gevel van Kruiswegestraat nummer 25, de schuur van de hoeve nummer 43, de linde, het molenhuis (Oude Tieltstraat nummer  65), de gevel van Oude Tieltstraat nummer 5 (nu recente woning), boven de verdwenen schoolpoort bij het klooster (zie Bruggestraat nummer 29) en voor het Heilige Drievuldigheidsaltaar in de kerk. Kunstschilder Gaston Vallaeys (Roeselare) schildert tijdens de Eerste Wereldoorlog de acht statiën.

Enkel de kruisboom met de vierde statie ('Christus aan het kruis') is overgebleven. Houten nis met houten kruis en plaasteren beeld van de gekruisigde Christus. Het opschrift "Hulde aan onze gesneuvelde helden" onderaan het beeld is verdwenen.

  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 132-133.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

  • Is gerelateerd aan
    Ommegangkapel 7de wee

  • Is deel van
    Kruiswegestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Knotlinde met ommegangkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90571 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.