Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf met boomgaard. De site staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) beschreven met huis, boomgaard en gebouw. Huis en landgebouw worden circa 1836 afgebroken en op een andere plaats heropgebouwd.
Hoeve vanaf de straat te bereiken via smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers met links ervan een pijlerkapel. Woonhuis, ten noorden van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. In de top van de rechtergevel steken twee beluikte rondboogopeningen.
GELAUDE F., Coeyplaege te Ruiselede in 1774, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 15, nr. 2, 1998, p. 87.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)