Herberg en brouwerij De Zwarte Leeuw

Beschrijving

Voormalige herberg en brouwerij "De Zwarte Leeuw". Voormalige locatie van herberg "De Leeuw", zie afbeelding op een figuratieve kaart van de dorpskern, 1680. In 1798 is de herberg de ontmoetingsplaats van opposanten van het Franse bestuur. In 1807 staat Ferdinand Vanderhaeghen vermeld als herbergier. Hij richt in 1810 achter de herberg een brouwerij op en staat in 1813 als brouwer ingeschreven. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is er sprake van "huis en plaets" en "brauwerij". Volgens kadastergegevens worden circa 1904 onder andere een koetshuis en serre toegevoegd. Een foto van 1906 toont het dubbelhuis met een eenvoudige, symmetrisch uitgewerkte lijstgevel. In 1909 wordt de gevel aangepast, van die aanpassing is nu enkel nog de verdieping bewaard. De gebouwen hebben fel te lijden onder de gevechten tijdens de bevrijding in 1918. Het kadaster registreert in 1953 een opsplitsing van de woning en brouwerijgebouwen in twee eenheden. De aanpassing van de begane grond met de winkelpuien (links voor een schoenmaker en rechts voor een fotograaf) dateert wellicht uit die periode.

Halfvrijstaande, verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Oranje bakstenen gevel van 1909, waarachter eventueel een oudere kern, verlevendigd met geelbakstenen, doorlopende banden. De drie centrale traveeën zijn geaccentueerd door een tuitgevel bekroond met rondbogig fronton en geflankeerd door bakstenen pijlertjes. Segmentboogvensters met T-ramen, serliana in de topgevel. Gecementeerde zijgevel met imitatievoegen.

De brouwerijgebouwen achteraan zijn nog gedeeltelijk aanwezig.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1904/3, 1909/7, 1953/36.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 2436.
  • BERGEZ J., Getuigen van "den Grooten Oorlog", in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 1, 1993, p. 18-19.
  • BRAET M., Families Van Biervliet en Vanderhaeghen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 18, nr. 1, 2001, p. 30-32, p. 39.
  • DEWULF G., 420 jaar brouwers en brouwerijen te Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nr. 2, 1984, p. 66-68.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien