Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd rond een deels met grint bedekt, deels begraasd erf. Ligt halverwege de Mortelwalstraat en de Grensstraat en is vanaf beide straten toegankelijk via een onverharde oprit afgesloten met ijzeren hekken, gevat in betonpijlers.

Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques is hier bebouwing aangeduid. In 1769 afgebeeld op een figuratieve kaart als "hof(stede) Anthone de Graeve". Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld met woonhuis en ten westen van het erf een haaks geplaatste schuur en bakoven langs de oprit. Het kadaster registreert in 1871 de bouw van een nieuw schuurstalvolume parallel aan het woonhuis ter vervanging van de oude schuur. Het woonhuis ondergaat enkele vergrotingen (circa 1876 en 1887, laatstgenoemde ongedaan gemaakt circa 1897). De bakoven verdwijnt circa 1887.

Boerenhuis (19de-eeuws uitzicht, eventueel met oudere kern) ten noorden van erf met zuidgerichte gevel. Moderne aanbouw achteraan onder plat dak. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw op hoge bepleisterde en witbeschilderde plint met grijze band onderaan, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Beluikte, rechthoekige muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk (grote roedeverdeling). Oostelijke zijgevel met witte bepleistering (imitatievoegen) en sporen van dichtgemaakte vensteropeningen. Westelijke zijgevel met aangepaste muuropeningen en dichtgemetselde deur. Stoep met keramiektegels.

Parallel aan de woning een grote dwarsschuur in verankerde bruine baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gemengde haag ten westen van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1871/24, 1876/16, 1887/70, 1897/5.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 2765.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien