Jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongensschool

Beschrijving

Voormalige jongensschool, gelegen tussen de Aalterstraat, de Poortefrankstraat en de Nieuwstraat. In 2006 door architectenbureau Buro II (Roeselare) verbouwd tot "Het Portaal" (bibliotheek, muziekschool en repetitieruimte voor de harmonie Sint-Cecilia). Bebouwing aan de Aalterstraat gaat volgens kadastergegevens terug tot circa 1874, wanneer door Bruno Hoste uit Eeklo twee huizen en het "huis der broederschap" (zie Aalterstraat nummers 8-10) opgericht worden. Circa 1876 wordt het "huis der broederschap" vergroot met een dwarsvleugel naar achter toe en vanaf 1889 wordt dit huis in het kadaster aangeduid met de term "school". Dit komt ongeveer overeen met de datum (23 augustus 1896) waarop pastoor Carolus Goemaere het bestuur van de 'aangenomen lagere school' van "Den Tap" overlaat aan de 'Broeders van de christelijke scholen' (de 'frères'). Circa 1937 worden volgens het kadaster aan de kant van de Poortefrankstraat (aangelegd in 1927) nieuwe gebouwen opgericht. De literatuur spreekt echter over verschillende bouwfases, waarbij de eerste twee klassen gebouwd worden in 1924, gevolgd door vier klaslokalen in 1933-34 en nog eens twee in 1938. In 1937 verlaten de 'frères' Ruiselede. Vanaf dan wordt enkel nog door lekenonderwijzers lesgegeven. In 2005 verlaten de laatste leerlingen de schoolgebouwen in de Poortefrankstraat ten voordele van de lagere school in de Pensionaatstraat (zie nummer 23). Bij de verbouwing in 2006 wordt een nieuwe ingang voorzien langs de Nieuwstraat.

Achterin gelegen bebouwing, met voorliggend plein (voormalige speelkoer) met klinkers, voorzien van enkele jonge linden. Rechthoekig volume onder zadeldak (mechanische pannen?) in rode baksteen op bepleisterde plint, met dito vensteromlijstingen van vier- of vijflichten. Vernieuwde ramen ter vervanging van oude, vermoedelijk stalen ramen met typische horizontale roedeverdeling, zie oude foto. Nieuwe, in glas uitgewerkte, strakke inkompartij voorzien in rechtertravee. Aan de zijde van de Poortefrankstraat is het gebouw voorzien van drie uitspringende blokken onder plat dak, waarvan de middelste met gelijkaardige inkompartij, en opvallende brandtrap.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1874/8, 1876/15, 1889/8, 1927/8, 1937/11.
  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 4, 2006, p. 220, p. 237, p. 240.
  • DEPREDOMME J., De frères te Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 4, nr. 4, 1987, p. 165-168.
  • DEPREDOMME J., De Ruiseleedse Broedersschool in 1935, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 5, nr. 1, 1988, p. 16-19.
  • DEPREDOMME J., Foto's uit de oude doos: Broederschool in 1911, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nr. 2, 1991, p. 68-69.
  • DEPREDOMME J., VAN WONTERGHEM E., Vijftig jaar geleden. Ruiseledes schoonste dag, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 4, nr. 3, 1987, p. 99-124

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien