erfgoedobject

Ommegangkapel 2de wee

bouwkundig element
ID
90589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommegangkapel 2de wee
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neogotische "Ommegangkapel 2de wee" op de plaats waar de Ommegangstraat en het nu verlaten gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwstraat samenkomen. Vóór 1940 ook nog "Versluyens kapelleke" genoemd. Op de ICM-kaart van 1862-1863 staat een kapel aangeduid, deze is herbouwd in 1891.

Opgetrokken in verankerde, bruine baksteen onder leien zadeldak. Gebruik van arduin bij de verjongende steunberen op de hoeken, afboording van de plint, deur- en vensteromlijstingen en dekplaten. Voor- en achtergevel bekroond door smeedijzeren kruis op arduinen sokkel. Deur en vensters met spitsboog, neogotisch maaswerk in de vensters en driepas boven de deur. Links van de kapel staan enkele laurieren.

Interieur met smeedijzeren hekken en spits gewelf. Plaasteren bas-reliëf met afbeelding van de tweede smart "De vlucht naar Egypte". Vloer met arduinen tegels en ingewerkte ronde steen met witmarmeren stermotief.

  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 99-101.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ommegangkapel 2de wee [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.