Kruiskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel

Beschrijving

"Kruiskapel" links van het huis nummer 56, gelegen langs de vroegere Poekevoetweg. Niettegenstaande dit geen ommegangkapel is wordt deze toch in de gebeden opgenomen. Vóór 1893 staat er enkel een kruis op de plaats van het huidige kruispunt van de gewestweg N37 en de Poekestraat, in 1893 laat de familie Van Oost-De Roo een kapel bouwen. Deze moet in 1979 wijken voor de aanleg van de gewestweg N37. Nieuw gebouw van 1980 hier opgericht ter vervanging van de oude kruiskapel.

Huidige kapel in neogotische stijl, opgetrokken in bruine baksteen onder leien zadeldak en met verjongende steunberen op de hoeken. Vlak koor. Voorgevel met brede, arduinen spitsboogopening met in het boogveld houten maaswerk en gehamerd glas.

Sober interieur onder spits gewelf met houten sparren. Houten kruis met gipsen kruisbeeld achter sierlijk, smeedijzeren hekken. Tegen de rechtermuur gevelsteen met opschrift "DEZE OMMEGANG / KRUISKAPEL / WERD HIER / HEROPGERICHT IN 1980 / ALS AANDENKEN / AAN DE FAMILIE / HENRI EN NATHALIE / VERHAEGHE – VERBEKE / EN KINDEREN / BID VOOR HEN". Links een arduinen gevelsteen van de voormalige kapel met datum 1893.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 101.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien