erfgoedobject

Gekoppelde dorpswoningen

bouwkundig element
ID
90593
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90593

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Lage tweewoonst, met achtergevel aan de straat gelegen, voorzien van een met grint bedekt erf. Bebouwing reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830), vermoedelijk met oudere kern, zie afbeelding op een figuratieve kaart van 1774. Het landgebouw is waarschijnlijk in de loop van de 19de eeuw aangepast, dit wordt echter pas in 1969 door het kadaster geregistreerd.

Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Noord- en westgevels gecementeerd, oost- en zuidgevels witbeschilderd op gepekte plint. Zuidelijk gerichte erfgevel met twee steekboogvormige deuropeningen, telkens geflankeerd door twee rechthoekige, beluikte raamopeningen, voorzien van houten lateien, bewaard houtwerk met 19de-eeuws uitzicht (grote roedeverdeling). Stoep met cementtegels. Straatgevel met kleine vensteropeningen, eveneens beluikt en met houten lateien, maar voorzien van vernieuwd schrijnwerk.

Landgebouw ten zuiden van het woonhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), getrapte gootlijst en gecementeerde plint. Rondom voorzien van een stoep in cementtegels. Steekboogvormige en rechthoekige deuropeningen, waarvan één met houten en één met gecementeerde latei.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1969/51.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 1585.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90593 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.