Gesloten hoeve met Heilige Ritakapel

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen onder aaneengesloten pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats. Ten zuidoosten, rechthoekige inrijpoort opgenomen in de stalvleugel; ten noordoosten, voetgangersdeurtje in het verlengde van de stalvleugel. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Segmentboogvensters met arduinen lekdrempels. Deurtje in geschilderde omlijsting van gesinterde baksteentjes onder bekronend druiplijstje. Dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw met segmentboogvormige muuropeningen. Ten zuidwesten, langsschuur met rondboogvormige inrijpoort met blind boogveld in de zijpuntgevel aan de straatkant. Aan de straatkant, rechthoekige Heilige Ritakapel onder zadeldak. Witgeschilderd gebouw van baksteen met aflijnende friezen. Voorgevel met segmentboognis.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle