Axpoele-school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Axpoele-school

Beschrijving

"Axpoele-school". Opgericht in 1853 op initiatief van pastoor Carolus Doom en volgens de literatuur bekostigd door de familie de Formanoir de la Cazerie (zie Aaltervoetweg nummers 6, 7 en 9).

De zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Ruiselede nemen de kant- en leerschool over in 1874. Kinderen uit de wijde omgeving (Aalter, Poeke, Lotenhulle) lopen er school. Er is ook een zondagsschool, de school herbergt een kleine bibliotheek en een congregatie van Onze-Lieve-Vrouw. Het kadaster registreert in 1875 een aanzienlijke uitbreiding, dan wordt ook de achtervleugel toegevoegd. Circa 1925 wordt het gebouw verdeeld in school met woning. In 1945 telt de school nog 65 leerlingen. Door het inrichten van een parochie in 1947 op Kruiskerke en het verouderen van de bevolking loopt de school stilaan leeg. In 1948, er zijn dan nog 19 leerlingen, wordt de school gesloten. School en woning worden circa 1984 tot één geheel samengevoegd. Restauratie van de gebouwen in 1990 en van dan af in gebruik als kunstgalerij tot 2005. Heden ingericht als woonhuis.

De hoofdvleugel langs de straat is een beeldbepalend volume in roodbruine baksteen. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Steekboogvormige muuropeningen, de vensters met nieuw schrijnwerk hadden vroeger luiken. De centrale doorrit achter een smeedijzeren hekken dateert, zie een oude foto zeker van na 1920. Op het dak een sierlijke houten dakruiter onder ingesnoerde naaldspits. Aan weerszijden een lagere aanbouw bekroond door een volutenvormige fronton.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1855/7, 1875/20, 1925/20, 1984/36.
  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 4, 2006, p. 207.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 168.
  • DEPREDOMME J., Rond Axpoele en zijn kruis, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nr. 3, 1991, p. 106-110.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien