erfgoedobject

"Ommegangkapel 7de wee", op de hoek met de Tieltstraat

bouwkundig element
ID
90614
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90614
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Pensionaatstraat z.nr. "Ommegangkapel 7de wee", op de hoek met de Tieltstraat. Ook nog "Salettekapel" genoemd. De oude kapel stond midden op de rijweg op het kruispunt met de Kasteelstraat en is in 1937 afgebroken. Herbouwd in 1938 cf. huidig in opdracht van het klooster van de zusters O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën. (cf. Bruggestraat nr. 29).
Oranje baksteen onder schilddak (leien) en boven een gecementeerde plint. Neobarokke geveltop afgewerkt met rondboog en voluten, gevelsteen met opschrift "HERBOUWD / 1938", bekronend smeedijzeren kruis. Dubbele vleugeldeur geflankeerd door pilasters. Bepleisterd boogveld met opschrift "O.L.VROUW VAN VII WEEEN / VII STATIE". In de zijgevels rondboogvensters met bepleisterde omlijsting, glas-in-lood. Omlopende brede kroonlijst op klossen.
Interieur met witbepleisterde muren onder spitstongewelf. Altaar met neogotisch bas-reliëf en afbeelding van de "7DE WEEDOM: BEGRAVENIS VAN JESUS" cf. opschrift.
Aan de achterzijde hing de eerste statie in een eikenhouten nis van de nu verdwenen H. Drievuldigheidsommegang met de 'Kroning van Maria' (cf. Kruiswegestraat). De statie verdwijnt in 1960.
Deze kapel is samen met het aanpalende huis begin juni afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw met kantoorruimte beneden en appartementen erboven.
Een (nieuwe) kapel (7de wee), toegankelijk voor het publiek, wordt beneden voorzien, opgenomen in/ bij de nieuwe kantoorruimte.

DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 104-105.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: "Ommegangkapel 7de wee", op de hoek met de Tieltstraat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90614 (Geraadpleegd op )