Ommegangkapel 7de wee

Beschrijving

Ommegangkapel 7de wee, op de hoek met de Tieltstraat. Ook nog "Salettekapel" genoemd. De oude kapel stond midden op de rijweg op het kruispunt met de Kasteelstraat en is in 1937 afgebroken. Herbouwd in 1938, zie huidig in opdracht van het klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.

Oranje baksteen onder schilddak (leien) en boven een gecementeerde plint. Neobarokke geveltop afgewerkt met rondboog en voluten, gevelsteen met opschrift "HERBOUWD / 1938", bekronend smeedijzeren kruis. Dubbele vleugeldeur geflankeerd door pilasters. Bepleisterd boogveld met opschrift "O.L.VROUW VAN VII WEEEN / VII STATIE". In de zijgevels rondboogvensters met bepleisterde omlijsting, glas in lood. Omlopende brede kroonlijst op klossen.

Interieur met witbepleisterde muren onder spitstongewelf. Altaar met neogotisch bas-reliëf en afbeelding van de "7DE WEEDOM: BEGRAVENIS VAN JESUS", zie opschrift.

Aan de achterzijde hing de eerste statie in een eikenhouten nis van de nu verdwenen Heilige Drievuldigheidsommegang met de 'Kroning van Maria' (zie Kruiswegestraat). De statie verdwijnt in 1960.

Deze kapel is samen met het aanpalende huis begin juni afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw met kantoorruimte beneden en appartementen erboven.

Een (nieuwe) kapel (7de wee), toegankelijk voor het publiek, wordt beneden voorzien, opgenomen in/ bij de nieuwe kantoorruimte.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 104-105.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien