Basisschool De Kiem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Basisschool De Kiem

Beschrijving

Basisschool "DE KIEM". Schoolgebouw opgericht in 1937-1938 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel uit Knesselare en aanzienlijk gewijzigd in 2004 door ingenieur-architect Freddy De Schacht uit Ruiselede. Van het oorspronkelijke gebouw met modernistische invloed is weinig bewaard. Het voormalige schilddak is vervangen door een plat dak met hoger opgetrokken metalen volume met segmentboog.

Gele baksteenbouw op L-vormige plattegrond, arduinen plint. Afgeschuind hoekvolume met lage inkom onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) en arduinen buitentrap leidend naar de deur, gevat in een rondboogopening. Zijgevels met vooruitspringende en hoger opgetrokken traveeën die de vroegere oplopende erkers onder schilddaken vervangen. Rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1937/19.
  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 4, 2006, p. 222, p. 237.
  • CHRISTIAENS G., Vijftig jaar geleden Stielmannen bouwen meisjesschool, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 5, nr. 3, 1988, p. 130-131.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien