erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90623
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90623

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen, gerenoveerde hoeve toegankelijk via een doodlopend straatje die als landweg door de weilanden verder loopt. Deze landweg maakt deel uit van de voetwegel "Sentier du cabaret de Wolf à Moortelwalle" of "Meulenakker Voetweg" naar de hoeve "Goed ter Moortelwalle" (zie Mortelwalstraat) zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1842).

De hoeve staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques en de Ferrariskaart (1770-1778). In het zoldergebinte van het woonhuis is naar verluidt het jaartal "1837" gekerfd. Het bakhuis dateert volgens het kadaster van vóór 1869 en wordt circa 1903 omgezet naar een landgebouw.

De woning met tuin is toegankelijk via ijzeren hekken gevat in overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Verankerd, witbeschilderd woonhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen). Licht getoogde vensters met nieuw schrijnwerk, T-ramen, naar oud model. Deur met omlijsting in gesinterde baksteen. Landgebouw aan de straat in verankerde baksteen, witbeschilderd aan straatzijde, en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Recente aardappelkelder. Ten oosten van de site loopt een beek.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1879/56, 1903/47.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90623 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.