Debels kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Debels kapel

Beschrijving

Veldkapel "Debels kapel", links van de oprit leidend naar nummer 29. Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, en in 1914 door de boomkweker Pieter De Bel gebouwd om te voorkomen dat zijn zoon door de Duitsers zou worden opgeëist.

Opgetrokken in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (daktegels). Arduinen plint, dekplaten en bekronend kruis. Spitsboogdeur met erboven jaartal "1914". Spitsboogvensters in de zijgevels met bewaard schrijnwerk en bovenlicht met gevorkte roedeverdeling. Tandlijst onder de dakrand.
Interieur met witbepleisterde muren onder spitstongewelf, altaar achter smeedijzeren hekken met beeld van Maria.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 114.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien