Architectenwoning Freddy De Schacht

Beschrijving

Hoekhuis met de Verlovestraat. Architectenwoning van ingenieur-architect Freddy De Schacht. Verbouwing van 1989 van een ouder volume.

Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat hier al bewoning aangeduid. Op een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 als vrijstaand volume getekend. In 1911 woon- en werkplaats, zoals te zien op een oude foto, van de schrijnwerker Joseph Claeys wiens zoon Jozef Claeys (°1919) na Wereldoorlog II te Ruiselede architect was. Het kadaster registreert in 1926 een volledige herbouw. In 1989 worden huis en atelier verenigd en ondergaat het gebouw een aanzienlijke wijziging waarbij vermoedelijk het huidige uitzicht wordt bereikt. Naast de woning, ter hoogte van nummers 3 en 5 dwarste het oude tracé van de tramsporen hier de Poekestraat en liep zo achter de huizen van de Poekevoetweg.

Oudere kern, gedeeltelijk opgetrokken en met nieuwe gevels. Oranje baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen). Modern uitgewerkte gevel met toepassing van gekoppelde maar hoofdzakelijk halfronde muuropeningen, sommige afgewerkt met cederhout.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1926/111, 1989/28.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 1509.
  • DEPREDOMME J., Foto's uit de oude doos: De Motebeek, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 3, 1993, p. 116-117.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.
  • VAN WONTERGHEM E., Honderd jaar buurtspoorwegen te Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 4, nr. 2, 1987, p. 80 p. 85.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien