Ommegangkapel 5de wee

Beschrijving

"Ommegangkapel 5de wee" op de hoek met de Kapellestraat. Gebouwd in 1876 in opdracht van Karel Demuynck en bij het kadaster geregistreerd in 1879. De kapel staat dan voor en los van de huizen nummers 8-10. Circa 1906 worden beide huizen herbouwd waarbij de kapel in de gevel van nummer 8 wordt verwerkt.

Opgetrokken in rode baksteen gecombineerd met bruine baksteen voor het lijstwerk, onder leien zadeldak en boven een gecementeerde plint. Deuropening met accoladeboog en gevorkte roedeverdeling in het bovenlicht, erboven een nis met beeld van Maria. Topgevel met halfronde afwerking bekroond door arduinen kruis en onder gecementeerde dekplaten, afgeboord met tandlijst. Ruitvorm voor versiering in de voorgevel en bij de kleine venstertjes in de zijgevels.

Interieur met blauwbeschilderde muren onder houten spitstongewelf. Altaar met bas-reliëf en opschrift "5e WEEDOM: JEZUS STERFT AAN HET KRUIS" achter smeedijzeren hekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1879/65, 1906/17.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 103.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien