Gekoppelde dorpswoningen

Beschrijving

Koppelwoning op de hoek met de Kapellestraat. Bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830) en bestaat dan uit drie wooneenheden, circa 1845 samengebracht tot twee. In 1876 oprichten van de kapel voor het huis nummer 8. Het kadaster registreert in 1906 een volledige herbouw van de huizen met het verwerken van de kapel in de gevel van nummer 8.

Lage dubbelhuisjes onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen) en boven een grijsbepleisterde plint. Verankerde, bruine baksteenbouw met oranje baksteen voor de strekken van de getoogde muuropeningen en overhoekse tandlijst onder de dakgoot.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1845/6, 1879/65, 1906/17.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien