Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Beschrijving

Neoclassicistische kerk van 1845, met een sacristie van 1889 ten noorden, laatstgenoemde naar ontwerp van architect Henri Geirnaert, ter vervanging van de romaanse kerk verwoest in het vierde kwart van de 16de eeuw, later hersteld en in 1840-44 afgebroken. Eenvoudig bakstenen gebouw met verwerking van zandsteen voor de plint en hoekstenen (hergebruikt materiaal?). Inplanting op een verhoogd en ommuurd kerkhof. De plattegrond omvat een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën, een koor met een rechte travee en een halfronde sluiting geflankeerd door twee sacristieën. Afdekking door middel van een leien zadeldak. Nagenoeg blinde westgevel: vierkante toren met gekoppelde rondboogvormige galmgaten onder de ingesnoerde naaldspits; rechthoekig portaal geflankeerd door arduinen pilasters die een entablement en druiplijst dragen. Met baksteenfries afgewerkte zijbeuken en koor verlicht door middel van rondboogvensters met ijzeren harnas. Zuidelijke sacristie gemarkeerd door een rechthoekig venster met zandstenen negblokken. Noordelijke sacristie van 1889. Pseudo-basilicaal schip geritmeerd door rondboogarcaden op zuilen met sokkel en lijstkapiteel; tongewelf in de middenbeuk, koepelgewelven in zijbeuken en koor.

Mobilair: Schilderijen van de Vlaamse school (18de eeuw). Zijaltaren van gemarmerd hout (18de eeuw); preekstoel (18de eeuw). Twee beschotten (18de eeuw) herkomstig van het vroegere koorgestoelte. Hardstenen doopvont (17de eeuw).

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V,p. 17-18
  • VANDENBUSSCHE C., Fotorepertorium, Karton Herzele, Brussel, 1976, p. 29-30.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Kerkhof met graftekens omheen de parochiekerk

Op de Ferrariskaart uit 1771-1778 is een rechthoekig kerkhof zichtbaar dat ten noorden en ten oosten met een muur is afgesloten en ten zuiden en ten westen met een bomenrij. Dat beeld wordt bevestigd door de Atlas der Buurtwegen uit 1840.

Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk. Op de begraafplaats bleven verspreid enkele hardstenen historische graftekens bewaard. De meeste bestaan uit een kruisvormige stèle of een stèle en een (verhoogde zerk). Ze werden opgetrokken in een sobere art deco of modernisme. De graftekens zijn sober gedecoreerd met gestileerde bloemen en aangevuld met metalen en porseleinen applicaties. Opmerkelijk is de heldenhuldezerk voor Albert Danckaert.

Het kerkhof werd bezocht in 2017.

Orgel

In de kerk bevindt zich een orgel uit 1856, mogelijk van de hand van Bernhard Dreymann (Mainz).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000582, Orgel Sint-Martinuskerk (S.N. 1980)