• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Halfvrijstaande, lage woning met voortuintje. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is al bebouwing weergegeven. Volgens kadastergegevens circa 1931 met het naastgelegen huis samengevoegd. Vermoedelijk dateert de gevel van rond deze periode. Circa 1952 wordt het huis weer opgesplitst in twee woningen.

Dubbelhuis in oranje baksteen van drie traveeën onder mansardedak (mechanische pannen). Huis eventueel met oudere kern, voorgevel (wellicht van 1931) boven een gecementeerde plint met imitatievoegen. Gebruik van witte baksteen voor de doorlopende banden, en geometrische lijst onder de dakgoot. Rechthoekige muuropeningen onder I-balken met roosjes. Bewaard schrijnwerk (niet de deur) met in de bovenlichten geometrische roedeverdeling en glas-in-loodinvulling. Verharde voortuin van de straat afgescheiden door buisleuningen gevat in betonnen paaltjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1931/46, 1952/16.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien